Szykując wypieki na ważne uroczystości jak urodziny czy święta, pragnie się, by nie tylko smakowały każdemu, kto ich spróbuje, ale też efektownie się prezentowały. Za takie ciasto uznać można [b]ptasie mleczko w pierniku — wspaniałe połączenie wizualne i smakowe, które przyciągnie uwagę i trudno będzie poprzestać na jednym jego kawałku.

Znane smaki razem

Piernik to wypiek, który pojawia się w okresie świątecznym. W omawianym przepisie łączy się on nie tylko ze smakiem lubianego ptasiego mleczka, ale także ze słodkim dżemem pomarańczowym i polewą czekoladową, tworząc mieszankę, która smakuje jak żadna inna. Wykonanie tego ciasta nie jest trudne, a można usłyszeć za nie wiele słów pochwały.

Składniki:

Piernik
— 130 g masła
— 120 g cukru
— 4 małe lub 3 duże jajka
— 200 g miodu
— 200 g kwaśnej śmietany 18%
— 280 g mąki pszennej
— 10 g kakao
— 1,5 łyżki przyprawy do piernika
— ½ łyżeczki sody oczyszczonej
— szczypta soli

Ptasie mleczko
— 400 m śmietanki kremówki 30%
— 2 opakowania galaretki przezroczystej o smaku winogronowym
— 500 ml gorącej wody

Polewa czekoladowa
— 80 ml śmietanki kremówki 30%
— 30 g masła
— 30 g cukru
— 20 g kakao

Dodatkowo
— 4 łyżki dżemu pomarańczowego (ewentualnie powideł śliwkowych)
— srebrne kuleczki cukrowe
— białe gwiazdki cukrowe

Przepis dotyczy formy o wymiarach 18 x 28 cm.

Przygotowanie

Piernik: składniki na piernik powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlać miód i śmietanę. Stopniowo wsypać przesiane suche składniki (tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę). Zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i dodać ją do wcześniej zrobionej masy. Dobrze wymieszać szpatułką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170°C piekarnika, piec w funkcji góra-dół przez około 50-60 minut.

Upieczony piernik wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Odciąć górną upieczoną skórkę piernika i przekroić go na 2 blaty. Jeden blat piernika wsadzić z powrotem do foremki i wysmarować go dżemem, zwracając uwagę na to, żeby dżem dobrze dotykał ścianek foremki.

Ptasie mleczko: galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania wlać ostudzoną galaretkę. Tak otrzymany, dość rzadki krem przelać na piernik posmarowany dżemem. Wstawić do zamrażalnika na około 5 minut, żeby ptasie mleczko zaczęło lekko tężeć.

Po tym czasie przykryć ptasie mleczko drugim blatem piernika, wciskając go lekko w krem. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać kremówkę, dodać masło, cukier i kakao. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się połączą, nie doprowadzić do gotowania. Lekko ostudzoną polewą wysmarować ciasto, udekorować kulkami i gwiazdkami cukrowymi.